De Boogeyman

Oorlog of chemische wapens inleveren, Syrie deel Vll

De vaart is uit de Amerikaanse jacht op oorlog in het Midden Oosten

Cartoon: Daryl Cagle

De vaart is uit de Amerikaanse jacht op oorlog in het Midden Oosten. De Verenigde Staten zien zich in de Middellandse Zee geplaatst tegen een flink aantal Russische en Chinese oorlogsschepen en  een verrassingsaanval zit er niet meer in. Ook zijn er weinig landen die met de Amerikanen mee willen vechten en is de Amerikaanse bevolking en de senaat vierkant tegen.

Het ziet ernaar uit dat de Secretaris van Buitenlandse Zaken John Kerry als een zielige leugenaar naar huis wordt gestuurd. Kerry fantaseert er werkelijk op los.

Een congreslid aan Kerry: “Is Al-Qa’ida daar?”

Kerry: “Ik kan u een betrouwbaar ‘nee’ geven

Dat is triest. Al-Qa’ida is de belangrijkste militaire groep die tegen het Syrische regime vecht en Kerry weet dit.

Natuurlijk zijn er nog meer stokertjes zoals Susan Rice, de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, die maandag tijdens een persconferentie zegt dat terroristen in Syrië chemische wapens kunnen verkrijgen als Assad door blijft gaan met het gebruik ervan. Een terroristenorganisatie zoals Al-Qa’ida zou deze wapens kunnen gebruiken tegen het Amerikaanse volk, meent Rice.

Ze zegt verder: “Als we niet reageren, dan is de kans dat de regering van de Syrische president Bashar al-Assad weer een aanval zal gaan plegen op haar volk. Maar ook omliggende landen zoals Turkije, Libanon en onze bondgenoten van Israël  zullen doelwitten worden”.

Amerika wordt wakker

Gelukkig is het Amerikaanse volk wakker geworden. Voor het weekend zeiden nog maar 24 van 100 leden van het Senaat voor actie in Syrië te zijn, in het Huis van Afgevaardigden waren het er slechts 30 van de 435. Uit een recent onderzoek onder de bevolking is meer dan 70 procent tegen.

Amerika wordt wakker over Syrië

Cartoon: Daryl Cagle

Chemische wapens onder controle

Een manier om het gezicht van Obama te redden en zich uit een oorlog met Syrië terug te trekken, is  om vrede af te ruilen tegen controle op het  gebruik van de chemische wapens. Binnen een week moeten dit gebeuren en het schijnt dat Syrië het daarmee eens is.

Overigens ontkent  de Syrische president Bashar al-Assad in een interview met het Amerikaanse televisiestation CBS nogmaals dat hij achter de aanval zit. Volgens hem is voor de chemische aanval op het Syrische volk geen overtuigend bewijs te vinden. In het interview met CBS wilde Assad niet zeggen of hij toegang heeft tot dergelijke massavernietigingswapens. Hij zei wel dat hij zich enigszins verantwoordelijk voelt voor de aanslag. “’Elke leider van een land zou het vreselijk vinden als zoiets je burgers overkomt.”

President al-Assad waarschuwt verder dat zijn bondgenoten militaire acties van de Verenigde kunnen vergelden. Dit wordt ondersteund door Ali Ardashir Larijani, de voorzitter van het Iranese parlement, met de woorden: “De Amerikanen zijn zich niet bewust dat het begin van een simpele crisis kan leiden tot een hels einde.”.

Voorbereidingen gaan door

Ondertussen gaan de voorbereidingen voor een Amerikaanse aanval op Syrië gewoon door. Obama wil nu een bredere aanval op Syrië dan eerder gepland en de Amerikaanse regering is druk bezig om het Amerikaanse volk te overtuigen dat dit de enige weg is om Syrië ter verantwoording te roepen. De VS laat onder andere met een videocompilatie zien dat het zenuwgas sarin is ingezet tegen Syrische burgers.

De bedoeling is om in een drie dagen durende aanval 50 doelen in Syrië aan te vallen. Daarbij overweegt het Pentagon bommenwerpers  te gebruiken, naast de vijf schepen die al klaar liggen in de Middellandse Zee.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Syrië, respectievelijk Sergej Lavrov en Walid al-Moualem, hebben er maandag in Moskou bij de VS op aangedrongen serieus te werken aan een internationale vredesconferentie voor Syrië in Genève en niet aan militaire aanvallen. Lavrov maakt zich ook zorgen over luchtaanvallen op Syrië, omdat veel Russische staatsburgers het slachtoffer kunnen worden. Een nieuwe Russische wet keurt militaire actie goed om Russen te beschermen. De Russische president Vladimir Poetin zegt dat zijn land Syrië zal helpen als het wordt aangevallen.

 


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

© 2009 De Boogeyman. All Rights Reserved.

This blog is powered by Wordpress and the Magatheme Pro Magazine Theme for Wordpress and Gazelle Wordpress Themes.